Persediaan Sebelum Ke Japan

Makluman Terkini (Ogos 2013)

Permohonan Visa Visitor yang tidak melebihi 90 hari sudah dihapuskan bermula tahun ini (2013). Jika dulu, perlu menyatakan penyata bank yang disahkan mengenai jumlah wang yang ada (RM10,000 ribu atau lebih) kini tidak perlu lagi, fuhhhh legakan ツ.

TETAPI!!

Walau bagaimanapun, pengecualian visa ini hanya terpakai kepada Warganegara Malaysia yang memegang passport biasa biometrik dengan tertanam mikrocip yang mematuhi piawaian ICAO. Warganegara Malaysia yang tidak memegang jenis ini adalah kekal.

Malaysian International Passport, Passport & Visa Malaysia, Visa ke Japan

Seterusnya Persediaan Di Bawah Boleh Dirujuk

1) Kumpul wang.

Cari sebanyak yang mungkin wang, kalau wang takda macamana nak pergi, ye tak ツ?, tak kira wang negara mana yang korang kumpul, apa yang penting nanti, boleh tukar kepada JPY (Japanese Yen).

Money

2) Jangan tangguh nak buat Visa. (Baca maklumat terkini di atas)

Persediaan permohonan Visa perlu disediakan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum waktu bertolak. Antara dokumen, surat menyurat dan borang yang perlu disediakan seperti:

  • Passport (pastikan lama lagi tarikh luputnya iaitu tempoh sahlaku passport melebihi enam bulan dari tarikh lawatan).
  • Download  borang ke Japan.
  • Download borang Itinerary.
  • Gambar terbaru berukuran 4.5 x 4.5 cm, latar belakang putih, jangan pandai-pandai nak edit dan jelas/tidak kusam.
  • Salinan tempahan tiket flight.
  • Salinan buku bank (ada yang kata jumlah dalam buku akaun mesti melebihi RM10k dan mami pernah terbaca dalam satu blog ni, alkisah dia telefon ke Pejabat Konsular Japan, bertanyakan tentang jumlah akaun bank yang perlu ada, jawapan yang diberi senang jer > tak kisah ada berapa pun dalam bank, cuma hantar 1 salinan, kalau jumlah tu rasanya cukup, luluslah permohonan Visa, kalau tak cukup, permohonan tidak akan luluskan. Jadi dari mengelakkan dua/tiga kali kerja, baik korang cukupkan jumlah akaun bank seperti desas desus yang diperkatakan.
  • Surat pengesahan jawatan.
  • Surat menyatakan pembiayaan adalah sepenuhnya ditanggung sendiri.
  • Salinan sijil kahwin (yang pergi bersama suami/isteri) dan sijil kelahiran anak (kalau mami, yang ini perlu sebab mami bawa anak je, suami tak ikut, sebab bertugas untuk membantu menjaga keselamatan negara, cehwah :p).
  • Untuk pastikan semuanya cukup, korang perlu tanya kepada agensi pelancongan/tempahan tiket flight yang terdekatan,  mana tahu ada yang terkurang ツ.
  • Dah siap semua, korang boleh hantar ke Pejabat Konsular Japan (kalau di Johor Bahru, tempatnya adalah di Pejabat Menara Ansar, tingkat 15).
  • 1-2 hari selepas tu, korang boleh ambil semula di tempat yang sama, masa pejabat dibuka pada 8.30-12.00, 13.30-16.00. Datang mengikut masa yang ditetapkan. Atas faktor keselamatan, segala maklumat rahsia dalam contoh Visa di bawah, telah mami padamkan ツ.
Japan Visa

3) Isi borang luar negara.

Borang ini perlu diisi untuk makluman majikan (jenis borang bergantung kepada jabatan korang berkerja).

4) Membuat tukaran matawang lebih awal.

Sebelum berangkat ke Japan, korang perlu membuat tukaran matawang lebih awal, kerana tak semua Money Changers mempunyai wang JPY (Japanese Yen/¥). Elakkan membuat tukaran di airport, kerana tukarannya akan lebih tinggi.  Kalau korang ada duit lebih, tukarlah banyak sikit, sebab Japan antara negara yang terkenal dengan serbaserbi mahal (manakan tidak, air mineral bersaiz kecil sahaja berharga ¥130 = RM5.50 (masa mami pergi ke sana, kiraan matawang JPY (Japanese Yen) ialah 1=0.042).

Japanese Money

5) Beli Japan Rail Pass (JR Pass).

Sebelum tu korang kena tahu apa tu Japan Rail Pass (JR Pass), klik di sini untuk maklumat sepenuhnya. Di MalaysiaJR Pass diuruskan di Kuala Lumpur yang beralamat di Suite 20, 01A, Level 20, Menara Citi Bank 165, Jalan Ampang (No. tel. 03-2161-0922). Kitaran harga yang dikenakan adalah RM1280.00 (untuk 10 hari sahaja), tetapi jika korang beli di Japan harganya adalah ¥28,300 (RM1188.60), seperti yang tertera dalam mami punya JR Pass di bawah. Selepas membuat bayaran, bukti bayaran tersebut perlu dibawa ke kaunter JR Pass yang berdekatan di Japan nanti. Tetapi sekiranya korang hanya pergi untuk satu atau dua tempat, misalnya di Tokyo sahaja, JR Pass tidak diperlukan, korang cuma perlu membeli tiket train dengan harga ¥1000 (RM42) sehari.

Japan Rail Pass

Japan Rail Pass

Japan Rail Pass

Kenapa korang perlu beli JR Pass ni?, sebabnya wang korang memang boleh jimat banyak, ok tengok gambar bawah tu, mami gerak dari Narita Airport (ini tidak dikira, sebab baru sampai Japan dan menaiki van (muat untuk 10 orang, bayaran dikenakan adalah 1 kepala ¥2000 = RM80.70).

  • Ginza, Tokyo ke Tokyo Disneyland (¥450 =RM17.17(klik di sini untuk post tentang Ginza, Tokyo) (klik di sini untuk post tentang Tokyo Disneyland) 
  • Tokyo Disneyland ke Ginza, Tokyo (¥450 =RM17.17)
  • Ginza, Tokyo ke Hiroshima (¥18,250 = RM766.50 sehala) (klik di sini untuk post tentang Hiroshima) 
  • Hiroshima ke Osaka (beli tiket train bukan JR) (klik di sini untuk post tentang Osaka
  • Osaka ke Sakai (menaiki teksi ke hotel)
  • Sakai ke Osaka (beli tiket train bukan JR)
  • Osaka (beli tiket train bukan JR) ke Kyoto
  • Kyoto ke Tokyo semula (¥13,420 = RM563.64 sehala)

Cuba kira berapa untung di situ, pengangkutan utama dan paling murah di Japan adalah dengan menaiki trainMami ada menggunakan teksi dari Osaka ke Sakai, tapi bila nak bayar, boleh terjatuh biji mata tengok meter teksi, manakan tidak jumlahnya adalah ¥8300 (RM 348.60) dalam masa 15 minit sahaja. Memandangkan kami bertiga (bersama 2 orang lagi kawan baik) terperanjat dan sangat kepenatan, pemandu teksi tu akhirnya bagi kami diskaun, jumlah dibayar akhirnya adalah ¥6510 (RM273.41).

JR PassJR Pass, Japan Rail PassJapan Map

6) Tempah hotel.

- Tempah hotel terlebih dahulu, ini antara hotel mami selama 8 hari di Japan:

Hotel Gracery, Ginza-Tokyo (hari pertama hingga kelima), harga untuk sehari (bilik twin standard) = ¥14,000 (RM588.00).

Hotel Gracery Ginza

Kenapa pilih hotel ini?, sebabnya tak perlu susah-susah bawa keperluan mandi seperti ini.

Persediaan Melancong

- Hotel ini ada menyediakan segala kelengkapan seperti berus/ubat gigi, pengering rambut, pencukur, sikat, kain muka & toner.

Kelengkapan Mandi

- Sabun mandi, shampoo & conditioner rambut.

Kelengkapan Mandi

- Tuala.

Tuala

- Ruang mandi yang luas.

Mandi

- Tandas yang canggih & selesa.

Tandas Canggih

- Ruang tidur.

Ruangan rehat, tidur

- Ruang rehat.

Rehat

TV

Hotel Horidome Villa, Chuo-Tokyo  (hari ke 6 dan ke 8), harga untuk sehari (bilik twin standard) = ¥6,000 (RM252.00).

Tempat kunci

Hotel Horidome Villa

- Ruang tidur.

Ruang Tidur, Rehat

- Tempat sidai baju.

Sidai Baju

- Bilik air.

Bilik air

Bilik air

Bilik mandi

- Kelengkapan mandian.

Kelengkapan mandian

- Lain-lain kemudahan -> TV, selipar, lampu picit, cerek air, jam dinding & LLN.

TV

Jam dinding

Kasut, Selipar

Lampu picit

Hotel Rinkai Ishizu, Sakai-Osaka (hari ke 7), harga untuk sehari (bilik twin gaya Jepun, muat untuk 3 orang) = ¥11,100 (RM443.67).

Hotel Rinkai Ishizu

Pintu Antara Tandas Dan Bilik Tidur

Tempat Letak Kasut

- Ruang tidur.

Bilik Tidur

- Bilik mandi & tandas.

Bilik Mandi

7) Download aplikasi-aplikasi berkaitan dengan bahasa Japan.
- Dan akhir sekali, kepada korang yang pakai smartphone, dicadangkan untuk download aplikasi-aplikasi berkaitan dengan bahasa Japan, seperti Speak Japanese Fun Pharasebook ini, komunikasi di sana sangat susah kerana mereka lebih mengagungkan bahasa ibunda. Tapi apapun jangan risau, rakyat di sana semua peramah-peramah belaka.

Memandangkan ramai bertanyakan tentang tips tambahan dan beberapa soalan, di sini ingin mami kongsi beberapa lagi tips yang sememangnya akan belaku di sana;

1. Google Maps – Cari dan tentukan tempat di mana ingin lawati. Dicadangkan print semua map-map tersebut dan tandakan semua kawasan yang ingin dilawati. Tentukan kawasan di tengah-tengah semua lokasi yangg hendak dilawati dan cuba perhatikan stesen keretapi yang berdekatan. Tandakan nama jalan atau tempat tersebut.

2. Penginapan – Anda boleh layari http://hostelbookers.com bagi melihat harga hostel, hotel atau homestay yang agak murah. Atau untuk lebih mudah dan selesa – layari http://www.airbnb.com atau http://www.wimdu.com. Kedua-dua website tersebut adalah listing “homestay” yang mana bilik-bilik kosong disewakan di seluruh dunia. Kelebihannya adalah akan tinggal bersama “host” atau tuan rumah dan beliau kebiasaanya akan membantu dari segi memberi tunjuk arah, panduan tips dan sebagainya. Kadang-kadang mereka berbesar hati untuk membawa berjalan di bandar mereka. Harga lebih murah jika sewa dalam jangkamasa panjang.

3. Pekakas Tambahan – Bawa periuk nasi kecil dan lauk segera (sekiranya tinggal di hostel atau hotel) boleh masak nasi sebelum keluar dan bawa bekal. Sekiranya di bilik hotel, pek lauk segera boleh direndam di dalam sink dengan membuka paip air panas. Sekiranya tinggal di homestay – sila tanya tuan rumah samada dibenarkan menggunakan dapur (biasanya dibenarkan) namun lebih bagus bawa periuk dan pinggan/bekas plastik sendiri.

4. Makanan – Makan dan minum adalah mahal. Sekali makan untuk 2 orang dewasa sekurang-kurangnya RM100. Jadi bersedia untuk bawa bekal dan makan makanan segera. Jika makan seperti di McDonald. Boleh makan fries dan burger fillet o fish. Selepas makan pastikan tray dihantar ke tempatnya dan bersihkan/kemaskan meja anda.

5. Keretapi – Paling penting di Japan adalah untuk menaiki keretapi – ingat keretapi di sana sangat banyak dan stesen-stesen bawah tanahnya sangat besar. Jadi bersedia untuk sesat. Tips mami – sila guna Google Maps, tandakan semua stesen berhampiran kawasan yg ingin dilawati. Atau sekiranya ke kedai buku, sila dapatkan map yang ada route public transport/train yang terkini. Tips – sekiranya confused – sila beli tiket yang paling murah – jika jumlah harga yang dibayar tidak mencukupi –  boleh ke kaunter untuk membayar perbezaan baki selepas keluar dari keretapi. Jangan membeli tiket mahal sekiranya tidak pasti di stesen mana yang anda akan turun.

6. Adab Keretapi – Sila beratur untuk menaiki pengangkutan awam – terutama keretapi. Orang Japan sangat sopan di dalam keretapi, tiada bunyi telefon atau bercakap-cakap (semuanya senyap, membaca atau ber-sms) dan semua nada dering telefon dimatikan. Jika tertumpah air minuman atau makanan, sila lap atau kutip semua sisa tumpahan. Di sana kalau air tumpah di dalam train mereka lap pakai baju (kalau takde tisu).

7. Bagi Perokok – Tidak boleh merokok di merata-rata tempat samada di luar ataupun di dalam bangunan. Tidak boleh merokok semasa berjalan kaki juga.

8. Servis Tips – Tidak perlu memberi tips sekiranya tinggal di hotel kepada bell boy, pemandu teksi dan etc. Tips tidak dipraktikan di Japan. Sentiasa senyum apabila membuat urusniaga/membeli barangan. Wang akan dikira di hadapan anda (apabila membayar) bagi memastikan jumlahnya cukup dan kemudian bakinya turut dikira di hadapan anda bagi memastikan ianya betul. Sila pastikan ianya betul – jangan selepas sudah keluar kedai dan masuk balik meminta baki. Itu adalah tidak sopan.

9. Kebersihan Diri – Sentiasa membawa wet tissue atau botol air untuk ke tandas.

10. Pakaian Sesuai – September hingga Mac adalah musim sejuk – pastikan jaket yang sesuai. Suhu biasanya dalam 7-15 darjah celcius (autumn) dan 5-negatif (winter). Sila lihat laman web cuaca sebelum bertolak. Jaket di Malaysia adalah mahal (200-500 ringgit malaysia sehelai) manakala di Tokyo agak murah iaitu sekitar RM50-RM80. Sekiranya flight sampai di sebelah siang di Narita Airport boleh naik ke bahagian atas (perlepasan) dan pergi ke Uniqlo (ada di KL dan KLCC tetapi agak mahal berbanding di Tokyo). Kasut juga adalah penting, pastikan kasut yang sesuai untuk berjalan (walking shoes) dan sekiranya pada musim sejuk, pastikan boot yang sesuai dan seeloknya kalis air. Keselesaan di kaki akan menentukan keselesaan anda keseluruhannya.

11. Adab Berjalan – Seperti memandu, sentiasa di sebelah kiri dan orang dari hadapan akan lalu disebelah kanan kita. Jika naik eskalator, sila pastikan sentiasa berada rapat di sebelah kiri – biarkan ruang di sebelah kanan kosong untuk orang yang nak cepat. Sekian harap dapat membantu.

About these ads

199 responses to “Persediaan Sebelum Ke Japan

  1. Pingback: Jom Ke Tokyo Disneyland, Japan | Sila Masuk

  2. Pingback: Yang Menarik Di Hiroshima | Sila Masuk

  3. Salam, menarikla entry ni.. nak tanya untuk visa tu. account simpanan termasuk kwsp x? or akaun bank je? Kalao banyak loan cam kereta, rumah, ptptn dsbnya cemana ye? Tengah susahati coz tiket + hotel da book tapi takut visa x lepas plakkk.. :(

    • 1st, terima kasih layan blog mami ni :), ok macam cara mami -> pergi bank -> mintak dorang tolong printkan 1 salinan jumlah terkini dalam buku akaun -> lepas tu mami dapat 1 salinan bersaiz kertas 4a dari kerani di situ, bukti tu dah mencukupi. bagitau dorang salinan tu untuk syarat mendapatkan visa.

      • Time kaseyh sangat2 reply soalan saya. Best baca blog nih coz banyak info berguna untuk first timer ke Jepun cam saya. Saya g berdua je nanti dgn adik lelaki, tapi da besar la. FYI, saya fly in&out ke Kansai epot so book hotel 5 nights di osaka. Hari lain xtau lg nk stay osaka jgak or area Kyoto, or Nara ke. Mami ade cadangan x? Berbaloi x pg tokyo dr osaka? Ada 10 hr la jugak kat Jepun. rm5k utk 2 org agak2 cukup x? Tengs lots of lots again….

      • mami tgh plan nk buat cerita pasal osaka dan kyoto lepas post ttg tokyo. di kyoto n osaka tak byk tpt mami p, memandang di situ mami peruntuk sehari utk 1 tmpat. kate org kalau dh p jepun, jgn lepaskan peluang utk ke tokyo jga. maknanye mmg rugi kalau tak p tokyo. tokyo byk sgt tpt menarik. baru2 ni mami ade postkan tentang tokyo. dari osaka ke tokyo mmg agak jauh. lebih kurang 5jam kalu ikot perjalanan mami. ssb byk masa utk tukar train. mengenai peruntukkan 5k tu mcm tak cukup utk 2org. tapi kalau kyoto n osaka jer mungkin cukup. tapi maseh ade berbaki 5hari di japan. rugiii tak p tpt lain. kalau ke tokyo norra mesti beli jr pass dari malaysia. harga lingkunan 1300 seorang utk dewasa. utk shopping seorang mesti kena standby 4000. sana mmg sangat mahal, keychain sahaja harganye 300-500yen (rm12-20), baju ade tulisan japan biasenye 3000yen (rm120). itu kiraan matewang 0.040. mase mami p kiraan wangnye 0.042 (mahal time ni). sekarang punya matawang jepon 0.041.

  4. Pingback: Tempat Wajib Pergi, Bila Di Tokyo, Japan | Sila Masuk

  5. nak tanya boleh x…..saya naik airasia so turun kt haneda….dr haneda 2 ader public transport x??boleh x suggest hotel yg dekat dgn train n dekat dgn tempat2 meanrik tp mmg nak g disneyland…ticket dh beli skrg process nak apply visa…tpkan g bulan 10 2012 boleh ker apply skrg visa…

    • pertama, kes pasal visa. visa biasenya ade tarikh sah laku. kalau tak silap mami 60hari. sebaiknya buat 2minggu sebelum pergi ke japan. kemudiannya mengenai hotel, target tpt nk pergi tu dimana?, berape hari? mane2 jer tpt nk p?. sekirenya pergi ke japan dalam seminggu or lebih sebaiknya tinggal di area tokyo…tapi tokyo tu besar…kalau nk hotel murah ade sekitar 3000yuen. tapi hotel tablet. sesuai utk org bujang, tapi utk berkeluarga tak sesuai. kalu boleh mami nk tahu tpt2 yg nk p, leh mami bg website utk booking hotel di sana. kemudiannya pasal transport di airport, kalu kat jepon jgn risau, semuanya ada, bas or train. kalu train jimat sikit…mami sarankan jgn naik teksi, sbb mahal giler.

  6. Pingback: Pengalaman Di Osaka Dan Kyoto, Japan | Sila Masuk

  7. Salam….hi mami……sy ni lagi seminggu akan berangkat ke japan…tgh duk wat checklist ni…..selain visa, medical vaccinati0n kene buat ke mami?mami ade amik apa2 vaccin xsebelum ke sana? lagi, apa yg penting yer mami? hehehe

    • salam. sori lambat balas, sbb mami baru balik bercuti dri indonesia. ape yg mami buat masa nk ke japan, semuanya mami dh tulis dlm blog. tkde plak amek vaccin hehe. cume mami standby ubat ape yg patut. lg masa di sana kalau nk jimat bawa periuk nasi, beras ke, maggi byk sikit n makanan kering. sana makanan mahal2. ema di japan, pergi area mane jer, apapun selamat bercuti.

      • wahh….bestnya mami…bejalan sakan n0h…..0wh….0k la camtu….sbb heran gak, masa buat visa, die xde pulak ckp pasal vaccin….hehehe….

        tu la, igt nnt nak bawak perencah makanan byk2, mungkin kat sana nnt masak sendiri la kut….sbb nnt akan stay kat rumah kawan, die memang japanese….s0, masak sendiri jela, senang…nk g jenjalan memane, bawak bekal….hehehe….

        saya g area t0ky0 je nnt….mmg flght direct t0 haneda….ni pasal expenses, xtau nk bawak brape la mami…..nnt kang bawak byk2, takut ilang pulak….cemane tu….mami bleh bagi suggesti0n?

      • -untung ema, ade kawan di sana, baget makan tk byk sangat.
        -ema turun haneda rupanye, kalau narita boleh beli cenderahati murah2 kat sana, cuma haneda mami tk pasti murahnye sama tak mcm brg2 dekat narita.
        -kalau 2k cukup kot utk shopping n tiket2 utk p themepark sahaja. tapi brg jenama dekat tokyo mmg boleh buat org jadi geram. silap2 2k tu nanti tak cukup :).

  8. Salam mami, nak tanya pasal bahasa pulak kat Jepun. Susah x kalau x pandai langsung ckap or baca Jepun kat sana nanti? Dengar kata signboard train/bas x banyak tulisan english, pastu kalau salah naik kena bayar denda lagi. Lagi satu time apply visa or kat imigresen nnt diorang kisah x kalau kte x reti Japanese??

    Shinpai desu, tatsukette…!

    • -1) Japan ramai yg mami jumpa lebih byk menggunakan bahasa mereka, tapi ade juga yg tahu english. Walaupun mereka berbahasa Japan, mereka tetap peramah & berusaha untuk membantu semasa mami salah jalan. Jgn risau, bila mereka nampak kite terpinga-pinga, mereka cepat dtg membantu. -2) Mami semasa di sana byk juga tersalah bayar tiket train, tapi tak perlu risau sbb ade mesin khas utk mereka yg tersalah bayar tiket train. -3) Dekat imigresen, dorang tak byk tanye. check mcm biase di negara lain. cuma masa nk balik semula ke M’sia, pemeriksaan agak ketat sikit.

      • Oo.. time arrival tu imigresen sana xde tanya pasal kewangan ke ape ye? Pastu pasal train tu, shinkansen dengan tren2 biase kene tunggu tempat lain2 kan? Kiranya satu stesen tapi kena jugak naik trun tangga tukar tempat tunggu macam kat kl sentral tu… Risau betul kot2 salah nek train nanti. Thankss mami…

      • 1) Nanti dalam flight, ade form khas utk masuk japan. dekat ctu ade ruangan berape jumlah wang yang dibawa. tulis jer anggaran jumlah yg mencukupi sepanjang di situ, sebab imigresen tak akan cek berapa sebenarnya wang yg dibawa. 2) Nak naik train mmg keliru sikit, mmg kena byk bertanya di sana, sebab mmg banyak sgt cabang jalan. Perlu hati-hati jgn sampai tersalah naik train k :)

  9. salam mami..nk tye ni..sy dlm planning nk g jpun ni untuk 5hari..ktorg g stu family..bwk nenek umur 60an,ank 8thn n 15 thn,kami suami isteri..sy ad decide nk g 5tmpt,,tp xth sesuai ke x n hotel yg sesuai untuk ktorg sume..nnti mami tlg komen ye..
    disneyland,hotspring,national park japan n shopping mall..n lagi stu mne2 tempat yg one way back to airport(for last day la)..

    • Salam Ila. Mami nak tanya, awak turun naik flight dekat mana? Kalau Narita, masa tu mami pernah tinggal di Tokyo Hotel Horidome Villa (harga berpatutan, ruang bilik pun selesa & kanak2 boleh bawa, sbb ada separuh hotel takmahu ade kanak2). Biasanya hotel di Japan, dikira mengikut berapa orang, bukan dikira mengikut berapa bilik mcm di sini. Kalau nak balik ke airport dari hotel tu kena berjalan kaki hampir 10-15minit, ade 1 stesen bas khas utk terus ke airport. Pekerja di hotel tu akan bagi awak map. Hotel tu juga tidak berapa jauh utk naik train. Jadi senang utk ke mana2 tmpat n shopping mall, biasanya kalau di tokyo, ada yg berminat utk pergi ke Ginza (disitu mmg pusat membeli belah), cuma kalau awak nk tinggal di area Ginza, hotel di situ sangat mahal, sebab Ginza merupakan pusat bandar di Tokyo. Tapi byk lagi s.mall area Tokyo yg lain. Di Japan, sekiranya pengangkutan utama adalah keretapi, utk berjalan kaki 10-15 minit adalah biasa di situ. Cuma mami agak risau utk nenek awak. sebab mmg penat berjalan kaki, turun naik tangga di stesen keretapi tu nanti.

  10. nak tanye cket…saye tinggl kat osaka dlm 2 ke 3 bulan..so ingat nak la bwk makanan2 dari sini…lepas tak agaknye?kalau bwk brg mknn cam megi ke tepung ke gula ke ape…?nak msuk dlm kotak …

    • Nak bawa barang makanan takde masalah untuk ke Japan. Tapi kalau nak jimat, macam pengalaman kawan mami yg tinggal lama di sana, mereka bawa periuk nasi. Beras, tepung & gula di sana tidaklah terlalu mahal, jadi boleh beli di sana, ape yg penting bawa perencah2 segera (santan, cili kering, kiub) bawa lebih sikit, bawa sekali serunding kering, ikan bilis sambal kering ke lagi bagus bawa byk.

  11. Hai! Kebetulan google2 jumpa blog u.. :)
    I nak pergi Jepun minggu depan..InsyaAllah..ke Tokyo ikut suami yg kerja..tp for 2 months je la..

    Just nak tanya, kalau i naik airasia flight hanya ada satu je yang sampai malam di Haneda. Public transport ada ke kalau i sampai around 1030pm tu? Accomodation maybe duduk area Sumida-ku kot….

    Bole advice? Thankssss Kalau ada free time, boleh jumpa nnt ! :)

    • dah tanye dengan kawan yg tinggal sana, ini jawapannya ”rase cm xsempat erk naek public transp0rt tp kat sini ad s0rg abg tu dy wat service amek dr haneda n hantar area2 t0ky0,n plus harga dy ag murah k0wt dr nek ape2 service taxi y dsediakn kt haneda,ti sy tny dy bpe harga,y sy taw klu malam tggl taxi je y ad,itu p0n 10,000yen gak”. jadi kalau dah dapat no.telefon abg yg dimaksudkan tu, akan dimaklumkan dgn awak ye nanti, tapi kalau boleh nak tahu hotel mana yg hendak dituju?

  12. nak tanya sampai kt haneda kul 10.30pm……kalau dr haneda naik taxi ker mitsui garden hotel ueno brp rm?anggaraan?

  13. salam.. mami, saya cadang nak pergi melancong ke jepun tahun hadapan dengan kawan. pasal visa tu, dia nak penyata akaun kita ea. saya ada baca kita boleh guna penyata akaun parents, tapi kena ada bukti surat beranak.. betul ke? dan mengenai budget, agak-agak jumlah minimum yang boleh di bawa ke sana berapa ye? sebab kami cuma bercadang nak jalan-jalan tengok tempat orang je.. mungkin dalam 3-5 hari kat sana.

    • salam elminol,
      kalau nak buat visa ke Japan, penyata akaun mesti ada melainkan ada apa-apa surat jemputan/belajar dari pihak Japan. Tapi mengenai penggunaan penyata akaun keluarga itu mami tak pasti, ada kemungkinan boleh digunakan sekiranya masih belajar atau dalam tanggungan keluarga. Mengenai budget pula dalam seminggu, kalau untuk sendiri sahaja dalam 3ribu sudah mencukupi, tapi bergantung juga tempat dan penginapan awak di sana nanti :).

  14. salam mami,

    saya nak ke osaka bulan 11 nanti..naik airasia turun dekat kansai airport. saya nak tanya beberapa soalan kat mami..harap mami dapat bantu..saya buat dlm bentuk ponit form la ye..senang mami nak reply..hehehehe..
    1) flight airasia turun dekat kansai. kalau saya nak stay dekat area shinsaibasi, jauh tak dari airport kansai? and pengangkutan yg paling murah train or bus ke shinsaibashi? kalau train, kena naik JR tu ye?berapa kos seorang sehala?
    2) boleh tak mami suggestkan hotel yg murah dekat shinsaibashi (range price 150 – 200 1 malam) – chisun hotel tu ok x mami?
    3) dari shinsaibashi ke kyoto or nara jauh x?berbaloi tak kalau saya ke sana?dan kos ke sana mahal x?
    4) saya pergi ke sana dgn suami..agak2 mami kalau kami bawak 3 ribu sahaja cukup x untuk 5 hari 4 malam? saya masak sendiri (bawak periuk kecik). so 3 ribu tu utk train or souvenir..
    5) untuk visa tu, salah seorang kena ada lebih 10k atau husband and wife kena ada lebih 10k?

    terima kasih mami..harap mami dapat bantu ye..

    • salam
      1) kalau dari kansai airport naik train ke chisun hotel hampir 1jam. kalau naik teksi mmg mahal, sebab anggaran utk 30minit sahaja boleh jejak 10ribu yen. bermakna hampir 400rm. mami tak pernah turun dari airport kansai, tapi mami ada bertanya kawan-kawan yg biasa ke sana.
      -dari airport, ada beberapa pilihan train utk sampai, paling cepat melalui laluan ke nankai namba. naik nankai express train (anggaran tiket 1,390 yen (55rm)). jgn naik train (JR line) sebab ambil byk masa sikit.
      -tukar naik subway seterusnya (sebaiknya azira tanya bahagian pertanyaan di sana. sebab train dekat sana agak keliru sikit. sebab banyak cabang laluan (maksudnya nanti kena ikut warna apa laluan yg hendak dituju).
      -JR PASS, kalau kawasan antara osaka-kyoto, takperlu. sebab tak banyak guna. melainkan pergi ke tempat-tempat yang lebih jauh (contoh osaka-tokyo). cuma dicadangkan beli JR/subway punya tiket yang boleh digunakan sehari/3hari sekali gus. ada mesin tiket di situ.
      -pastikan kalau nak naik train kena bawah dari jam 12malam.

      2) chisun hotel, mami tengok internet dalam RM193 (harga promosi sekarang). kira agak murah. boleh kongsi bayar dengan suami :).

      3) hotel ke kyoto/nara city (anggaran masa kalau naik train dalam 50-1jam10minit).

      4) bawa periuk nasi sebaik-baiknya utk jimatkan kos, bawa sekali makanan kering yg lain sebanyak yg boleh (serunding, mee segera n lain2). makanan sana mmg mahal. lagi2 yg halal. kalau 3ribu utk pengangkutan/hotel/souvenir rasanya mcm tak cukup. lagi selamat lebihkan sikit, sebab utk seminggu. takut ada perkara2 yg tak diingini berlaku lagi, contoh sesat jalan ke. mcm yg pernah mami lalui. dan lagi di sana semuanya serba serbi mahal.

      5) penyata akaun dikira 1keluarga (salah seorang darinya sahaja perlu ada).
      -harap jaw ini dapat membantu, kalau ada kekurangan nanti mami cuba bantu lagi. nanti mami boleh tanyakan kawan2 yg selalu pergi ke kawasan osaka :).

  15. saya dah beli tiket ke tokyo dgn air asia bersama dua org anak<seorg di univ ,seorg di sek. akaun bank hanya untuk saya saja ? surat akuan dari majikan untuk saya dan mcm mana untuk 2 org ank tu ?agaknya berapa ribu poerlu ada?jumlah hari,6mlm,7hari.untuk ground arrangement akan book dgn rakyat travel.

  16. Nak tanye siket….mami. ?…saya ngan suami akan bercutey ke jepun lagi 2 minggu…..paspot ngan visa kami dah sediakan…..cuma nak tanye. ?..hotel kami x booking lagi….klu dah sampai tokyo baru nak cari hotel susah x….saya turun di haneda….tempoh jalan 2… 4 hari saja…..

    • tengok nasib, sebab masa pergi ke sana utk hari ke 6, ada juga cuba nak cari hotel yg murah sikit, tapi agak susah, sebab masa tu jepun ada cuti umum. cuba klik hotel2 di sini, mana tahu ada yg berkenan. tapi kalau hotel2 murah, masalahnya komunikasi. kadang2 mereka tak tahu berbahasa lain selain bahasa mereka.

  17. salam mami. saya akan ke tokyo bersama kwn pada 31 jan 2012 via air asia selama 5 hari. buget per head untuk berada dia tokyo dalam 3k. cukup ke? maybe duk hostel kt area shibuya (tp x book lagI).persoalannya:-

    1-3k untuk shopping, train & mkn..
    2-plan duk area shibuya – dengar situ jalan kaki sahaja nk ke shopping mall & x pyh kuar duit tren lagi.
    3-tempat lain maybe new tokyo tower.. n x plan lagi ke mana dlm tokyo..
    4-pasal visa tu.. klu dlm akaun ada per head dlm 6k bole lulus ke visa tu.. if apply on first week of dec 2011 ni.. fly on 31 jan 2013..

    • salam :).
      1) 3k, insyaAllah cukup untuk seorang, sebab cuma di kawasan tokyo sahaja. itupun rasanya puas juga dapat berjalan2 dan beli barang. tapi alang2 dah sampai tokyo, baik ronda2 sekejap pergi ginza (bandaraya tokyo), tak jauh dalam 30minit kalau naik subway. tiket dalam 190yen (rm7.50) sekali berenti.
      2) bagus juga duduk area shibuya. sana pun macam2 ada. ke harajuku pun dalam 12minit.
      3) shibuya ke tokyo tower kena naik subway, harga tiket dalam 260yen. lagi tempat popular macam disneyland, asakusa (tempat beli cenderahati), museum studio ghibli, akihabara dan banyak lagi.
      4) visa, itu takpasti. sebab yang pernah dengar kena ada 10k. tapi kalau dah cari masih tak mencukupi juga. cuba siapkan semua dokumen penting dalam 2@seminggu sebelum waktu bertolak. hantar ke pejabat konsular japan. sekurang2nya jika tidak memenuhi syarat, ada masa untuk perbaiki. permohonan kalau dah hantar 1/2hari lepas tu dah boleh siap.

  18. salam.. mami..bleh tlg bg guide x utk wat schedule of stay-itinerary tu.. sy ni nk g training kt japan, nk bwk hasben skali.. compius gak neh nk wat jdual tu, bkn tau apapon ngan tmpat sna..pnin pun ada bca kat nma2 tmpt diorang..

    • salam,
      utk borang itinerary, agak2 jer pun boleh. tak betul sgt 100% pun takpe. sebab mcm mami dulu pun sama juga kesnye, dalam borang tulis hotel lain. tapi menginapnya hotel lain. pergi jalan2 pun ikut suka jer bila dah sampai sana :). yg penting jadual tu cukup tarikhnya sepanjang dekat sana.

  19. assalamualaikum mami,
    akak baru terjumpa blog mami. a few question to ask, hope u can assist.
    1. akak/hubby bersama 2 anak 11 and 8 akan ke tokyo end of Jan.
    2. sampai ke haneda 10.30 pm – ingat nak tidur airport je malam tu, sbb rugi booking hotel. ok tak ?
    3. utk 3 malam seterusnya, ingat nak cari hotel berdekatan ueno. ambik bilik double, boleh ke anak2 tu menyelit shj? apa suggestion mami. sblum ni, bercuti mmg bila booking hotel hanya utk double room shj. how strict is japan? i dah terbook 1 hotel di ueno. dlm rm1800 utk 3 malam, ini utk triple room. silap2 anak i yg 8 tahun pun diextra charge pulak. ingat nak cancel. need your advise.
    4. utk 5hari/4malam ni, mana yg boleh pergi. i hanya ada 3 tmpt attraction shj di fikiran – disneyland,akasuka dan akihabara. ada boleh tengok salji free di mana2 tak?
    5. i can only afford 5k utk 1 family ni. cukup tak mami?

    nota : i pernah ke jepun thn 2002-tokyo dan 2006- osaka/tokyo. tapi kursus dan semua kerajaan tanggung. nak guna experience yg itu, mcam langsung tak relevant. thanks yer mami, sudi bantu akak.

    • w’salam
      1. 10.30pm sampai airport, kalau tidur situ rasa mcm penat jer, sebab kalau bertolak esok pagi tetap boleh masuk hotel dalam jam 2/3petang. lagi ada anak2. tapi terpulang pada akak. kalau boleh bertahan. ataupun kalau nak bermalam di airport, esoknya akak bertolak pergi ke hotel. letak dulu barang2 bagi mereka tolong simpankan. naik train dari airport dalam 45/50minit utk sampai ke kawasan ueno. naik teksi pula dalam 25minit.
      2. cuba akak klik sini (hotel murah berdekatan kawasan ueno).
      3. RM1800, agak mahal juga untuk 3malam, yang penting sampai sana ada tempat bermalam dan mandi. sebab masa byk utk berjalan. macam rugi kalau booking hotel mahal2. lagi 1, hotel di japan kebanyakkan ada extra charge utk kanak2. (dikira ikut berapa org, bukan ikut bilik).
      4. memandangkan ada bawa anak2 bersama, disneyland seharusnya pergi. kalau akihabara, separuh orang tak suka pergi, melainkan mmg ada nak beli brg2 elektronik di situ. salji kalau akhir jan, biasanya masih ada salji. sebab bos mami pergi bulan feb, salji masih ada yg turun. tengok keadaan cuaca. tapi kalau tempat yg betul2 ada salji, boleh pergi ke utara tokyo (pulau honshu), perjalanan dalam 4jam naik train.
      5. kalau 5k tak termasuk hotel dan tiket flight, insyaAllah cukup.

      • Dear mami.
        Tq 4 ur prompt reply. Akak dah cancel ueno hotel dan book 4 bilik hotel horidome villa. Murah rm750 per room with policy child under 13 stay free. Kami ber12. So each room will have 1 child.akak tumpanglah olok2 anak akak tu kat bilik yg berdua.
        2, abg yg jd lead utk trip ni dah bg draft itenary. 1st day lepak akihabara 2nd day pi kawaguchi lake. 3rd day disneyland. 4th day balik
        3. Akak nak tanya ada halal restaurant tak nearby hotel
        4. Akak ada travelling cooker. Beli kat jepang tapi blum pernah guna lg di jepun. But i ve used it in many other countries. Betulke org kata msk nasi guna cooker ni will take 3 hrs because of the low voltage?
        5. Hotel ni ada direct akses to haneda tak?
        Tq ya mami sayang

      • :) hotel horidome villa, mmg dah kira ok, walaupun bilik agak kecil tapi masih selesa. kalau nak ke kodenma cho station pun jalan kaki dalam 4-5minit sahaja. lagi dekat utk ke akihabara (15minit dah sampai), ke tokyo disneyland dalam 30-40minit. jadi dalam 1 hari boleh pergi banyak tempat. tapi hati2 di sana ada lebih dari 1 stesen keretapi. takut tersilap arah, boleh jauh jadinya. sepanjang jalan kaki akan melalui mcm2 kedai. ada tu jual pakaian kanak-kanak tradisi jepun.
        2. kalau nak pergi akihabara dah dekat sangat dengan asakusa sebab sama daerah (taito), naik train dalam 15minit dari akihabara. tempat ni lagi menarik. banyak cenderahati dapat beli. tempat ni popular dekat tokyo.
        -lagi yg menarik dan popular dikira masa perjalanan dari hotel:
        a) tokyo imperial palace (25-30minit), masuk free.
        b) ginza, bandaraya tokyo (15minit).
        c) taman nasional shinjuku (25-30minit), kalau tak silap kena bayar JPY200 (8-9rm utk dewasa).
        d) muzium lilin (klon artis popular hollywood) dekat dengan menara tokyo, bayar dalam JPY500 (20rm utk dewasa, kanak-kanak 14rm).
        e) harajuku, tpt budak2 muda pakai fesyen pelik2 (30minit).
        3. makanan halal, ada perasan 1. cuma tak ingat restoran makanan india ke arab. seven eleven pun ada. tapi kena jalan kaki sikit. map nanti hotel tu akan bagi.
        4. takat ni mmg tak pernah masak nasi dekat sana, tapi ada tanya kawan2 yg dah lama tinggal sana, setahu mereka masak nasi di sana lagi cepat dari malaysia. 100-1300volt, maknanya kalau di malaysia biasa masak nasi 30minit, di jepun cuma 15minit.
        5. tak jauh dari hotel (5minit jalan kaki), mmg ada 1 stesen bas terus ke airport. kalau ke narita mmg pasti ada, haneda tak berapa pasti. nanti org dekat hotel tu akan membantu kalau ada masalah. paling tidak pun mereka akan bagi map utk kemudahan kita :). kalau narita airport, cenderahati lagi murah dari mana2 tpt pelancongan. jadi dinasihatkan masa sampai haneda airport, catit harga kemudian bandingkan harga dgn tpt melancong. rasanya kalau di airport lagi murah. nasihat ni pun mami dapat dari kawan2 yg kerap ke sana.

  20. salam
    saya selalu g jepun tapi x pernah wat visa sendiri..cuma kali ni sy kene wat sendiri cause sendiri yg nak pergi..nak tanya pasal bank account statement tu…ari tu ms saya buat die cakap cuma 4k pon dah ok..tp sy bc blog sumer nak 6 k3 7k..confius gak…lagi satu bank apa yg sesuai?maybank ok tak?

    • salam,
      mmg ramai yg keliru tentang ni, tapi bagi pengalaman yg pernah saya alami, mereka kata minimum 10k. baik bhauzam tanya tempat pembuat visa yg berdekatan berapa minimum penyata akaun untuk meluluskan visa ditempat mereka. kalau mereka kata 4k, maka cuma 4k sahaja sudah mencukupi. penyata akaun ni utk rujukan pihak mereka yg berkenaan untuk memastikan, sesiapa yg pergi ke jepun tidak ‘tersangkut’ di sana atau bertujuan utk bekerja katanya. bank tak kisah bank mana pun. yg penting ada penyata akaun :).

  21. Assalamualaikum.. mami… saya bercadang nk pergi Jepun around January… So saya nk tnye.. mane lebih jimat sama ada tinggal di Osaka or tinggal di Tokyo.. and then, boleh x mami suggest tempat2 yg menarik yg boleh saya lawat bila kat sana nnt.. yang terakhir, boleh x mami suggest hotel yg murah area Tokyo or Osaka dalam around ( 200-300) .. Terima kasih =)

    • salam, rasa sama jer kalau pergi mana2 dekat jepun, lg byk tpt kite pergi lg byk wang keluar :). bagi pendapat mami osaka tak byk sgt tempat2 yg menarik berbanding tokyo. osaka lebih byk taman2 sejarah/istana lama, aquarium (kena bayar 2000jpy tapi aquarium dkt klcc lg menarik), ferris wheel (kena bayar 220jpy). nk cari tmn tema, kalau pergi tokyo, boleh jalan2 ke disneyland. tapi kalau osaka, boleh lepaskan geram dekat universal studios (dewasa 6400jpy, kanak2 4300jpy dari umur 4-11tahun). kalau hotel area tokyo, cuba hotel horidome villa. kalau osaka cuba google hotel shin osaka, higashiyodogawa-ku, jalan kaki dari hotel ke stesen keretapi dalam 4minit. harga hotel dalam rm ada yg taklebih 200 ke atas.

  22. salam mami,
    sy akan pergi Hiroshima dari September 2012-Februari 2013. saya pergi ni bawah program Ministry of Foreign Affairs, Government of Japan dgn Japan Overseas Cooperative Association (JOCA). makan, tempat tinggal, tiket flight, dgn tambang pengangkutan kat sana disediakan. so tanya mami, saya kat sana dalam 6 bulan, berapa agak2 cash yang saya kena prepare. makanan halal kat hiroshima macam mana ye?
    p/s ni first time nak pi.. so x banyak info yg sy tau.. mohon mami bantu..

    • salam,
      kalau nak ikutkan baget utk makan sahaja 1hari dalam 2,100.00JPY =83.5323MYR (kalau makan diluar). tapi baik masak sendiri, sebab tinggal di sana agak lamakan. duit japan mungkin boleh sediakan dalam 60,000.00JPY =2,386.62 MYR (1bulan). tapi kalau nak tahu lebih terperinci nanti mami emailkan no. telefon seorang pensyarah dari japan yg bekerja di sini, nanti fariza boleh call dia. jgn risau orgnya baik.

  23. Salam mami.. Happy nyer saya jumpa blog mami ni.. Sgt2 berguna! Saya nak ke jepun awal october ni dgn hubby & anak 4thn..saya ada baca entry mami pasal ada org yg boleh jemput from haneda airport & hantar ke hotel.. Boleh tak mami bagi detail pasal org tu sbb saya sampai haneda mlm & takut tak sempat nak naik train & taknak naik teksi.. :) thank u in advance yer..

      • Thank u so much for your help mami.. Really appreciate it.. Second plan, kitorg tido hotel kat area haneda airport laa kot..pagi esok nyer baru bertolak pergi tokyo..apa2 pun, blog mami sgt best & really helpful! :) excited & nervous nak ke jepun next month! Hihi..

      • ok juga cadangan tu, sebab di sini mami ada juga bertanyakan pensyarah dari sana. mereka pun cakap kalau berkeluarga sebaiknya menginap semalam di hotel berdekatan airport, kalau yg bujang pula, tidur je dekat airport tu. dijamin selamat. cuma kalau dah menginap hotel dekat airport tu nanti jgn keluar terlalu awal. sebab utk ke hotel lagi satu takut tak boleh masuk awal. biasa kalau malaysia, boleh masuk hotel dalam pukul 12tgh, di japan pula masuk hotelnya jam 3pm. tapi utk kepastian sebaiknya telefon dulu hotel yg eryn sudah booking tu :).

        cuba klik sini, mana tahu hotel ni eryn minat. perjalanan dari airport ke hotel dalam 13-15minit. atau yg lebih murah lagi, klik sini. ada yg harga sekitar 4,000.00JPY =158.256 MYR.

        TQ kerana layari blog ni dan didoakan agar selamat/dipermudahkan perjalanannya nanti :).

  24. salam mami..

    boleh mami bagitahu x rumah sewa o apartment area yg trdekat di osaka o Tokyo because i will be there for a month or maybe until 3 months…pastu apa beza airport narita dan kansai?

    again, boleh mami bagi list Itinerary for interesting places around japan starting from narita airport and if othewise dekat kansai airport..

    TQ MAMI..suka blog mami and your son..love his smile..

      • Salam mami..sori for all trouble..MAAF MENYUSAHKAN..

        1) nanti Jane akan stay Gajin Houses atau yg diuruskn agent di Setagaya-ku (not sure betul x)..nanti Jane akn fly trus ke narita cuma agk konpius dgn tokyo, osaka, kyoto n etc..baru 1st time nak pergi sana padahal ni still kt Malaysia tp dah lost da..smpai sna xthu lar mcm mne..hehe

        2) pastu mami mcm mne pulak kalo nk drive kt Jepun?

        3) teringin nk ke Akhihabara, Ibaraki, kyoto dan Iwai beach..agak2 mami jauh x dr tmpt tinggal Jane?

        4) boleh mami suggestkan Japanese phrasebook yg sesuai utk digunakn di sna nanti..

        TQ A MILLION MAMI..suka blog mami and your son..love his smile..

      • salam :).
        1) tokyo, osaka, kyoto 3 daerah yg berbeza. setagaya-ku tu kawasan tokyo, dari situ nak ke kyoto ambil masa hampir 4jam. dari tokyo ke osaka juga hampir 4jam. tapi kalau dari kyoto ke osaka cuma ambil masa 1jam lebih. semua perjalanan dikira kalau naik train. biasa kalau menginap di tokyo, kalau nak pergi antara kyoto atau osaka kena bermalam hotel lain. sebab penat nanti, perjalanan jauh. lagi bagi yg pertama kali naik train mungkin masa yg diambil agak lama perjalanannya, stesen keretapi di japan banyak lorong2nya. tersalah lorong boleh sesat. di situ nanti kena banyak bertanya. tapi jgn risau setiap stesen ada tempat pertanyaan dan jgn segan bertanya dgn org2 di sana.

        2) sebaiknya naik keretapi sahaja. lebih mudah. lagipun setiap tempat pelancongan ada stesen keretapi yg berdekatan. lagi masalah utamanya apabila nak letak kenderaan. tempat parking ke destinasi biasanya agak jauh dan harga parking dikira mengikut jam dan mahal.

        3) setagaya-ku ke akihabara station dalam 1jam (2 tempat ni sama daerah iaitu di kawasan tokyo). setagaya-ku, tokyo ke daerah ibaraki dalam hampir 3jam. setagaya-ku, tokyo ke iwai beach dalam 2jam lebih. iwai ni daerah ibaraki.

        4) kalau mami suka yg ini (klik) :).

        TQ juga sebab suka dengan blog ni :).

    • salam mami..still with Jane..

      lupa nak tanya mami..better turun dari narita o haneda airport utk jarak yang lebih dekat dengan setagayu-ku?

      2) lagi satu, bulan Julai musim panas di Jepun..agak2 mami dapat x Jane nak tengok bunga sakura kalau Jane stay sana dekat 3 bulan? pastu mami, kalau nak tengok bunga sakura, tempat mana scene yang paling cantik nak tengok?

      3) ada tak tempat yang lagi menarik yang dekat dengan area tokyo selain akhibara etc ? mami ada state yang osaka takde yang special more than tokyo..jane ada baca ttg mami di kyoto cuma jane wonder the distance between those places like kanazawa, nikko, hiroshima…

      4) berapa rm kita jika jpy 30 000?

      sori & TQ mami..
      :)

  25. salam..boleh tak mami email kat saya contoh surat majikan..saya ada tgk kt google..tapi sy nak pastikan yg saya buat tu betul? kalau utk yg tidak bekerja, cmne eh suratnye..tq

  26. salam mami..still with Jane..

    lupa nak tanya mami..better turun dari narita o haneda airport utk jarak yang lebih dekat dengan setagayu-ku?

    2) lagi satu, bulan Julai musim panas di Jepun..agak2 mami dapat x Jane nak tengok bunga sakura kalau Jane stay sana dekat 3 bulan? pastu mami, kalau nak tengok bunga sakura, tempat mana scene yang paling cantik nak tengok?

    3) ada tak tempat yang lagi menarik yang dekat dengan area tokyo selain akhibara etc ? mami ada state yang osaka takde yang special more than tokyo..jane ada baca ttg mami di kyoto cuma jane wonder the distance between those places like kanazawa, nikko, hiroshima…

    4) berapa rm kita jika jpy 30 000?

    sori & TQ mami.. :)

  27. Salam Mami ;)

    Nak tanya, untuk visa tu, kalau suami isteri kena bwk 2 penyata masing2 ke boleh combined (suami ada applicant & isteri as ikut je so share 1 penyata sahaja?)

    Thanks Mami.

    Atiqah

  28. salam mami…. suke sgt bila jumpa blog mami.. byk info brguna…

    saya akan ke kyoto 1 hingga 7 November…ikut hubby dan kami bawa anak berusia 2 tahun… dari info yg saya dpt, time tu musim autumn… jadi nk tanya mami..agak2nya sejuk sgt tak nnt? sebab risau anak kesejukan… dah survey bajuk sejuk tp byk pula jenis dan ktebalannya.. tak tahu yg mana sesuai….

    2) sy bcadang nk bawa periuk nasi kecil.. perlukah dibalut dgn pakaian? beras dan susu bayi boleh lepas kastam tak?

    3) bagaimana nk dapatkn surat diskripsi doktor utk ubat yg kita bawa? cth : panadol, vick, redoxon, pil chi tex on, minyak yuyi…

    harap mami dpt mmbantu….

    meqaseh ^_^

  29. salam.. mami.. nak tanye… saya n kawan2 becadang nak pergi ke jepun.. bleh x mami bg saya idea.. coz sya kne handle bhagian logistik… kat dowg.. so.. nak mintak tolong mami bg serba sikit apa2 yang perlu saya buat.. untuk bg keterangan kat dowg nnt..

    • salam,
      japan kawasan mana?
      pertama tgk cuaca sana mcmana, kalau bulan julai nak ke bulan ogos dan awal september tu musim panas, biasanya cuaca mcm tu tak berapa best utk berjalan, pemandangan kurang menarik berbanding dengan musim dingin (bulan 11) dan musim bunga (bulan 4). kalau musim panas pakaiannya mcm org malaysia pakai cuma jgn lupa bawa baju sejuk yg biasa, tidak perlu baju sejuk yg tebal (biasa yg tebal pakai dalam bulan disember).

      penginapan cari yg murah n bawak makanan kering utk berjimat.

      kedua, makanan yg pentin

  30. salam mami..
    sy ada bercadang nk ke japan.. untuk tempat bermalam selain hotel kt japan ada tempt utk backpakers atau hostel mcm yg ada kt negara lain?
    tq mami byk info psal japan dlm blog mami..

  31. salam, suka blog mami :D mami, ni first time saya nak pergi tempat sejuk. i’ll be going insyaAllah by disember. boleh tak mami suggest and guide me what type of clothes do i have to bring ? saya tak tahu nak pack apa. tq mami :)

  32. Salam Mami,

    Alhamdulillah saya dah dapat visa. Sekarang ni tengah survey sama ada nak beli Osaka Unlimited Pass dan Kyoto Sightseeing Card or lagi berbaloi kalau saya beli Kansai Thru Pass (3days) tu? Tapi saya ada baca Kansai Thru Pass ni tak boleh digunakan untuk JR Line. Saya cadang nak jalan-jalan sekitar Osaka, Kyoto, Kobe dan Otsu. Agak-agak Mami yang mana satu saya patut beli?
    – Osaka Unlimited Pass & Kyoto Sightseeing Pass
    atau
    – Kansai Thru Pass
    Dulu saya cadang nak jalan-jalan beli normal ticket je tapi ada kawan advise beli special pass lagi jimat.
    Harap Mami dapat advise ye.

    Thanks Mami.

  33. salam mami…best blog ni sbb dpt byk info..t.q ye ;-)
    btw sy ade soalan nak tnya:

    1.sy akan ke tokyo selama seminggu, mami ade kenal sape2 yg bole jd tourist guide kat sane x?sy pergi 13org, under utm..

    2. bg perbelanjaan smngu kat sne agak2 rm bape ye sorg?hotel, transport n meal 2x shari sume agent da uruskan..

    • Salam nurul, mami tak kenal mana2 tourist guide dkt sana, mami cuma ada kenalan yg tinggal di tokyo, cuba awak add fbnya (Norazila Othman), dia merupakan tutor di UTM dan sedang sambung belajar di sana.

      Perbelanjaan bergantung pada awak mcmana, kalau nak shopping banyak lagi2 kalau pergi ke kawasan Ginza kena bawa wang lebih sikit, dekat sana banyak barangan berjenama yang kalau beli di sini lagi mahal, sbb sebelum ni pernah ada pengalaman pergi dengan pensyarah2 utm, mereka mmg suka shopping di situ. baget dalam 5/6k, tetapi kalau untuk jalan2, beli cenderahati (cenderahati rata2 utk 1 barang paling murah sekitar 300.00 JPY= 10.98 MYR), boleh anggar dalam 2/3k, ini tak termasuk hotel dan transport.

      • t.q mami :-)

        mami nati kami di sana akan guna suica pass…ok ke?sbb kami hanya jalan di dlm tokyo shja…dan pergi ke mt fuji…utk hotel kami cari di agoda dan dpt Best Hotel di shinjuku…total utk hotel RM633/6 days..tapi xtau la camne gaya hotel tu…heheh…sbb bajet hotel je (al maklum la student je)..sy buat bajet utk mkn, souvenir rm2k…transport je rm800…ckup x mami?

        nak beli souvenir kat mane yg murah?mami pergi x nippori textile?

      • Day pass sudah mencukupi utk dalam tokyo sahaja, kalo tak nanti rugi duit belanja utk travel yg mahal. Walaupun hotel bajet, yg penting bersih & kemas ada tpt nak tidur & mandi :). InsyaAllah cukup bajet tu kalau 2k utk cenderhati & makan, tapi mmg betul2 kena bajet. Nanti kalau nak masuk theme park kena beli tiket lg, harga tiket pun boleh tahan mahalnya, mcm dlm disneyland byk cenderhati yg mmg terrrsgtttt cantik & comel, ruginya kalau tak dapat sambar. Biasa cenderahati cari dekat asakusa, kalau sampai mmg sepanjang jalan tu cenderahati semuanya, sepanjang kedai ada yg jual mahal, ade juga yg jual lebih murah sikit walaupun barang sama, jadi kena tgk2 harga dulu baru beli. Nippori textile, tak pergi lagi tapi yg mami tahu datang sana walaupun kain2nya murah belaka tapi mcm2 jenis yg sgt cantik dan kualiti, boleh rambang mata nanti, rugi kalau bawa duit byk, sbb bukan selalu boleh pergi sana.

        Jadi kalau boleh dari bajet 2k, tambah sikit jadi 3k kalau boleh :) :) :)

      • hi mami…heheh..sy nak bertanya lg ni…
        souvenir dlm tokyo dsneyland tu hrganya range bape eh?mhl x?kalau kat akhabara tu mmg jual brg electronic je ke?ape lg tempat yg mesti pergi klu ke tokyo slain disneyland, asakusa, harujuku…yg sumida cruise tu mami naik x?

  34. Salam mami, thank u sgt2 for you info, nak tny mami pasal org yg bleh ambik kat haneda airport, sbb sy sampai kat haneda airport jam 11pm..takut xsempat nak ikut public transport..please mami nnt minta tlg advise..

    thank u mami…:)

  35. saya nak pergi tokyo jepun bulan 8 2013, klu hotel kami di shinjuku dari lapangan terbang narita jauh tak??kami smpai sebelas malam…..

    • Dari Narita Airport ke hotel dalam 1.15 atau 1.30 jam, untuk naik train dinasihatkan byk bertanya di sana, takut salah laluan asal sbb awak sampai agak lewat malam, takut tidak sempat untuk naik train. Dari hotel ke Tokyo Station dalam 30minit.

  36. salam..mami nk tnye la sy nk pegi jepun bln 3 ni..bleh x mami email contoh surat majikan..mcm sy,sy bawa adik y msih bersekolah,dia pun kene buat surat ke? y lain insyaallah setel la coz sy ade adik kat osaka.cume y bab surat 2 confius ckit..
    tq mami..

  37. salam, mummy mg best betul sy baca blog akak ni…bnyk info yg sy copy…erm, sy pg jepun 24-30 ogos,airport haneda sampai pukul 11 mlm…sy dgn husband bdua jerr…nk tgu dkt airport tu ok ke pai esokk bru pg hotel…sy buget 6K je utk 2 org…. hotel mana yg murah??

    • salam,
      tq, sila2 utk copy :).
      -ada separuh org sanggup tunggu,lg hanya berdua. esoknya kalau booking hotel kadang2 boleh masuk mula jam 2/3ptg rata2 hotel dkt japan.
      cuba klik sini, mana tahu berminat. perjalanan dari airport ke hotel dalam 13-15minit. atau yg lebih murah lagi, klik sini. sekarang seronok pergi japan, sbb mata wangnya sudah turun, kalau dulu sampai 4.2 sekarang 3.6 kalau tak silap.

  38. asalamualaikum.. mami

    saya berminat nk gi japun .. s nak tanya mami tempat yang menarik di japun.. tokyo dgn osaka yang mane best.. satu lagi s ni peminat dunia kereta .. ada x tempat yg menarik utk shopping barang2 kereta dan tempat shopping dan tempat halimoon yg menarik .. klu s igin membeli mcm mane dgn cukai untuk bawa balik ke malaysia …

    • salam mj, kedua-duanya mmg best cuma osaka byk kepada tpt bersejarah mcm taman-taman cantik dan istana, rasanya. tokyo lebih kepada dunia moden, tapi juga ada tpt bersejarah mcm asakusa.

      soalan utk dunia kereta tu tak dapat nak jawab, tapi mana tahu kalau masa di sana ada pameran, mcm kawan mami ckp baru2 ni ade car show dekat chiba, tokyo.

  39. Saya baru terbace entry ni berkenaan syarat-syarat ke jepun setelah booking tiket ke Tokyo turun di Haneda untuk Januari 2014.Saya bercadang untuk budget holiday jew.Tapi saya ada beberapa perkare yg masih kurang faham.

    1) Saya pergi hanya 6hari 5mlm…sampai ke haneda pada jam 10.30pm. bercadang nak bermalam di airport tp that time musim sejuk. Takut tak tahan sejuk. so mami boleh cadangkan tak hotel berdekatan yang tak perlu kan public transport? since nak save budget dari caj taxi…
    2) Saya hanya nak tuju di beberapa tempat yang interested nak pergi, terutame disneyland..& sekitar tokyo… boleh tak JR pass tu tak apply? beli sendiri je nanti.. ke untuk pelancong memang diwajibkan apply JR pass… since untuk 7day JR pass pun dah cecah Rm1000…sangat terbeban.
    3) Mami boleh tak cadangkan hotel-hotel yang paling strategi dgn tempat-tempat menarik…& murah.Saya hanya pergi berdua bersama suami. boleh dikatekan budget honeymoon.

  40. Assalamualaikum mami. Saya bercadang hendak pergi ke tokyo japan pada bln 1/2014 dalam tempoh 5 hari. Saya akan pergi seramai 3 org. Saya menaiki Air Asia & akan turun di Haneda.
    Soalan saya:
    1) Boleh tak mami bg saya laman web yg senang utk booking hotel dan cara bayaran sekali??
    2) Boleh tak kalau saya menempah 1 bilik utk 2 org & sumbat 3 org??
    3) Pasal visa, Kalau saya hantar penyata bank yg dlmnye ada rm5k, mami rasa lepas tak??

    Arigatou Gozaimasu di atas jawapan yg mami berikan..

    • Salam, ok cuba awak klik link ni.
      2) Biasa dorang tak check, tapi tak tahu mcmana 50-50 kot :)
      3) Cuba awak hantar dulu dokumen2 termasuk penyata tu, mana tahu lepas, kalau tk lepas baru usahakann cari lagi $$ utk cover yg tak cukup.

  41. salam akak,

    saye nak tanye, saye akan ke japan awal april ni & turun kat osaka. ingat nak pegi area osaka, kyoto dgn kobe je. akak rase better naik train biase or gune JR train?

  42. Salam, nak tanya kalau hantar permohonan visa ke jepun tu .. nak kena bawa ahli keluarga sekali atau cuma wakil berserta borang permohonan jer..

    penyata bank untuk suami-isteri kena ada rm 10k jugak ke atau cukup 1 sorang aje.

    kita nak kena sediakan juga ke sijil kawen atau memadai dengan sijil lahir anak..

    harap dapat membantu.

    • Salam,
      -wakil sahaja dah cukup, sama juga masa nak ambil visa siap, tapi pastikan dulu maklumat semua betul.
      -1keluarga 1penyata sahaja.
      -salinan sijil surat beranak sahaja, mykid tidak boleh guna. :)

      • Terima kasih diatas reply.

        Cuma nak tanya lagi salinan sijil surat beranak nak kena translate atau bawa copy dan original jer.

        Saya dan family nak ke osaka dan lepas tu baru ke tokyo. Saya nak kena apply visa jenis single entry atau multiple entry.

        Harap dapat membantu coz first time nie ke jepun…

      • -sijil asli beserta salinan sekali.
        -multientry memang kena supaya senang masuk japan next time. dekat form visa tu setiap orang mmg kena isi. then tick dekat form visa tu type multi entry. bila apply multientry kena isi form multientry untuk tunjuk sebab.

  43. salam..sya akan berada di nagoya universty selama 3 mnggu..sya akan smpai di kansai pukul 10.25 mlm..di kansai airport boleh tdo x or sya kna book hotel bajet..tau x hotel mna2 yg murah..esoknya sya akan ke ngoya universty..pe cra pengangkutan nk ke sana..i mean trai n stesen mna

    • Salam, mami sudah tanya kepada rakan yang tinggal di nagoya, dari kansai airport ke nagoya agak jauh, perjalanan kalau naik bas dalam 3jam. klik link sini utk sepenuhnya cara perjalanan. (google maps – cuma taip kansai airport ke nagoya, nanti ada ditunjukkan cara dan naik apa yg sebaiknya). kalau nak jimat boleh tunggu je dekat airport, tapi kalau nak bermalam, cuba booking hotel bajet. cuba awak link dekat sini. :)

  44. SALAM….nak tanya….kalo pi osaka selamat tak?takut ada lagi radiasi nuklear (meletup tahun 2011)…selamat dari segi udara dan air di sana??…TVQM

  45. salam…saya sgt tertarik bila baca blog mami..sy sbnarnya dah beli ticket untuk ke OSAKA, KANSAI pada NOV 2013.. saya akan meneap di osaka, dan berhajat nak melawat sekitar tokyo pada hari kedua…so selain beli apakah cara dan kos yang termurah dari osaka ke tokyo jika menaiki train…??

    2. perlukah sy beli JR PASS semata2 untuk perjalanan osaka ke tokyo?

    mohon bantu saya…

  46. mami, sy akan pi tokyo com trip.. tp sy extend 2 malam utk pi DL.. rs2 kalau bwk dalam RM1,600 dgn rate 0.0317 cukup x?

  47. Salam mami,

    byk info yg sy dapat dari blog ni.
    Kebetulan saya nak ke jepun esok (first timer kat jepun), selama 6 hari, akan duduk di hotel Remm Shin Osaka. Saya plan nak berjalan sekitar Osaka, Kyoto dan Kobe sahaja. Setakat ni xde apa2 plan lagi dalam kepala.

    Saya pergi bersama isteri dan seorang baby 3 bulan. Boleh x mami cadangkan tempat yang sesuai dan menarik utk dilawati dan juga transportation terbaik yang boleh digunakan.

    Budget dalam RM3K tak termasuk hotel dan flight.

    TQ Mami

      • Kena pakai sweater juga, mcm ala2 cameron. Kalau mami tak suka pakai baju sejuk tebal2. Cuma lebih suka pakai baju 3 lapis termasuk jaket jeans, simple :).

    • Osaka ada Universal Studio Osaka, best & 3 kali ganda besarnya dari US Singapore (kalau berminat dengan themepark, kena 1 hari baru puas dekat situ). Ada juga The Osaka Castle, dekat situ ada Plum Garden tapi kalau masa pergi musim bunga, cantik. Kalau musim luruh tak berapa sangat, sebab mcm taman2 biasa jer. Masuk free. Lagi Osaka Aquarium Kaiyukan, tapi bagi pendapat mami, Aquaria KLCC lagi berbaloi. Nanba Grand Kagetsu pun ok juga. Dicadangkan pergi Shinsaibashi, boleh google tgk mcmana tempatnya.

      Transport baik naik train, sebab itu yg terbaik. Suhu tu kire2 ok, tak berapa sejuk sgt, cuma malam agak sejuk sikit nanti. 3k, InsyaAllah cukup.

      • Tq mami for the info and prompt reply.it help me a lot.satu lg nak tanya..kalu sy stakat nk berjalan di osaka, kobe n kyoto, pakej train mana ygterbaik sebab sy tengok ada haruka+Ioinc, osaka jr pas dll..apa bezanya dan mana yg lebih bagus dan kos efektif , flight sy mlm ni..sampai osaka 7pg esok, boleh terus berjalam la kut lps drop brang kt hotel..hotel remm shin dekat dengan shin osaka station, kalu ambik one way tiket haruku kos nya 3000 yen sorang.mcm mahal je ..hope mami dpt membantu.tq skali lagi.

      • Harga train bergantung pada kelajuan dan jenis train, kalau laju mcm shinkasen tu mmg mahal. Jenis tiket tu mami dh tanyakan pada kawan yg ada duduk osaka, dia pun tak sure sgt, tapi mami dh mintak dia tolong check, tgk jawapan dia nanti mcmana, then mami akan bgtahu awak ye :).

  48. salam mami…boleh tak rekemenkan sorg tourist guide utk trip sy pada 29nov2013 ni..sy berdua je dengan kawan

  49. Assalamualaikum, Mami. saya Faris, 18 tahun. saya nak pergi ke Jepun dalam bulan 3 2014. saya pergi dalam 2 bulan, tinggal kat rumah kakak angkat Jepun.
    agak2, berapa kena ada dlm bank, masa nak apply visa tu? lagi satu, saya tak berapa tau mcm mana nak apply visa tu.. -.-

  50. asaalammualaikum,
    pn. sy aishah, kebetulan sy nk pergi tokyo 3sept ni..
    tp persiaapan mcm visa, veksin, borang2 apa semua sy tak sedia kn, sbb sy da call kedutaan japan, dorg ckp skrng tak perlu visa or apa apa, sbb passport da baru ni ada ‘chip’ katanya..dorg ckp masuk japan ni mcm masuk singapore…tak perlu apa2 document,.. sy confuse laa..

    • Jr pass mmg utk train, tapi tak semua train menggunakan jr, sebab mcm2 jenis train ada di japan… tgk mana dituju, jrpass berbaloi kalau berjalan jauh, contoh dari tokyo – osaka – tokyo. kalau cuma berada disekitar 1 tempat, contoh tokyo sahaja tidak berapa perlu :).

  51. Wahh semuanya nk ke tokyo la japan la?sya bila lg.?hi mami best baca blog ni..srnok sgt..tp sya xmmpu..ska baca je..itu jela yg dapat..

  52. Assalmkm mami. Sy akan ke kumamoto n saga jepun 1 nov – 14 dec 2013 utk training. Pastu ingat nak jln2 osaka n kyoto sebelum balik memandangkan flight balik adalah dr osaka. Sy plan nk balik msia 17 dec. Soalan sy: 1. Boleh tak mami cadangkan tempat yg menarik utk dilawati termasuk cara utk kesana? 2. Cukup tak 2 hari utk jln2 ke sana? 3. Boleh tak mami cdg kan hotel? Su

  53. Askum pn.
    Terima kasih byk2 krn blog ini mmg byk membantu saya sbb bln November ni saya akan pergi bercuti ke tokyo disneyland selama 5 hari 4mlm by air asia dan akan menginap di hotel sunroute plaza tokyo.
    1.Saya dijangka akan tiba di haneda airport pd pukul 2230hrs agak2 mse tu ade lagi ke train utk ke hotel sunroute plaza tokyo tu? And klu ade train tu last schedule agak2 kul brpe? Klu xde mcmne yek? Kwan pn yg tinggl kt sana blh tlg bwakkn kami 3 branak x pergi ke hotel berkenaan? Saya akan pergi bersama suami and anak lelaki berumur 4 thun.
    2.Dari hotel tu nk ke bandar tokyo ada train ke x?
    3.Betul ke hotel berkenaan dekat dgn disneyland and ade shuttle bus antr f.o.c?
    4.Disneyland buka pukul brpe?
    5.Ade mini market x berdkatan dgn hotel berkenaan?
    Saya harap sgt pn dapat menjawab soalan sy yg khilaf ini..thank u so much really appreciated ur help dear..may god bless u.
    From :Madinah.

  54. assalammualaikum mami…seronoknya baca entry mami pasal jepun. cuma nak tanya sikit,tengok jumlah duit tu macam banyak sangatlah nak blanje kat sana. agak2 klo 5h 4m brape bajet yg diperlukan? insyaallah tengah planning ke jepun bulan aprik 2014.semuanya nak bajet je :D

    • W’salam, maaf lambat baca pertanyaan ini. Selamat bercuti. Boleh baca link di sini, kerana sudah dikemaskini TIPS TAMBAHAN pada bahagian bawah sekali. Untuk yang kurang berbelanja RM1500 (tidak termasuk tiket kapal terbang dan hotel) sudah mencukupi sekiranya tips tambahan itu digunakan.

  55. salam

    will be going to japan early december. Flying to tokyo and stay there for 4 days, and take shinkasen to kyoto, and stay there for 4 days. back to kl from osaka.

    Need to ask if we should get the jr pass or the city subway pass during both stays.

    thanks

  56. salam,

    nak tanye, saya nak pergi ke tokyo tahun depan 2014, xperlu visa ke camne? pergi terus smp sane dan tunjuk passport saje?

  57. Salam Mami, nak minta advise dari mami..kalau 1st time nak pegi jepun ni..better ikut package atau boleh je pegi redah sendiri..mana yg lebih jimat..tq mami

  58. salam, mami.saya nak tanya. saya ni student, ikut trip dan semua kos dah dibayar. cuma tinggal duit shopping saja. rasanya, kalau just shopping di osaka sahaja kena bawa berapa yen?

  59. Assalam mami, Saya pun ade plan nk ke tokyo dlm awal tahun 2014..Saya isteri dan anak berumur hmpir 3thun serta beberapa org kawan bujang..Bole tolong bg info x tempat2 menarik dekat tokyo nanti..Disneyland mahal tak kos nya untuk seorang? Terima kasih.

  60. salam sis..
    saya harap sis dapat membantu saya. insyaAllah saya akan ke jepon pada bulan febry2014 ini. saya naik flight airasia dan akan trun di Haneda airport mybe akan sampai malam. macam mana ye saya nak dpt kan perhdmatan shabat sis di sana yg buat part time tuk mgambil saya di airport boleh ke? harap sis dapat membantu saya .terimakasih.

  61. Salam mami.
    Sy nk g Tokyo bln dpn & nk tanye airport tax kne byr tak??
    kami plan nk g Tokyo Disneyland so rase2 perlu tak beli JR Pass??
    (kami di sne 5 hari 3 mlm).
    Anggaran perbelanjaan (duit) yang kami perlu tukar.
    (kte org bkn kaki shopping) hahaha.
    harap mami dpt bg tips sket ekk.
    Mekasih.

    • Wsalam,
      1) Awal dulu masa pergi ada dgr-dgr juga kena standby airport tax, tapi rasanya macam tkda sebab mami tak kena cas apa-apa. 2) Jika hanya di Tokyo, JR Pass takperlu cuma dicadangkan beli pas 1 hari. 3) Kalau tukar RM1500 sudah mencukupi (tidak termasuk penginapan)
      *Harga tiket disneyland tahun 2011 5,200.00JPY = 164.071MYR sehari (dewasa)

  62. Assamualaikum, saya bercadang nk p osaka, tokyo dan kyoto….saya berminat utk melawat castle dan garden …. mami suggest castle yg mana yg cantik …

    • Tokyo Imperial Palace antara yg sangat popular, tetapi kawasan istana tidak boleh dilawat melainkan ketika dua tarikh iaitu pada Hari Keputeraan Raja (23 Disember) dan 2 Januari setiap tahun baru. Kalau Kyoto seperti di dalam blog.

  63. Mami,

    nak Tanya kalau pegi Nagoya pertengah bulan 4, spring..pakaian, kasut yang macama mana perlu di sediakan,

    TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s