Umrah: Kembara di Bumi yang Dimuliakan Allah

makkah, masjidil haram, umrah, masjid nabi, madinah, tempat mustajab doa, syukur, Allah, kaabah

Perasaan syukur saya tidak terhingga apabila dipilih Allah merasai nikmat untuk melakukan umrah di tanah haram dan tanah suci Allah ini. Pengalaman sebuah perjalanan suci sehingga setiap apa yang dilakukan dihitung sebagai pahala ibadah. Sesuai dengan talbiah apabila ingin melakukan umrah/haji;

LabbaikaAllahummaLabbaiq
Ya Allah, aku datang karena panggilanMu

Makkah merupakan tempat ibadah haji yang penuh dengan berbagai kisah, ritual, ajaran dan pelajaran bagi orang-orang mukmin. Selain istimewa bagi tempat lahirnya Nabi Muhammad SAW juga merupakan tempat istimewa bagi Nabi terdahulu yang melakukan ibadah haji bahkan para malaikat juga berthawaf sejak beribu tahun yang lalu sehingga kini.

Maaf, mohon klik link ini untuk cerita seterusnya

Ke Korea Kita

Assalamualaikum (2)

Teringin melancong ke Korea untuk merasai keindahan dan keenakan makanan seperti yang ditontonkan di dalam drama Korea? Di sini saya kongsikan beberapa tips bagi persediaan bajet untuk merancang ke Korea .

persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan melancong ke seoul, tiket penerbangan airasia ke korea, persediaan ke korea, musim sejuk ke korea, tips melancong ke seoul, korea, seoul, bajet ke seoul, 4 musim, airasia, bajet ke korea, body warmer heating pad, cable car, cashmere, cenderahati korea, dongdaemun market, everland outdoor theme park, gyeongbokgung palace, hanbok, harga padlock namsan tower, hotpad, ikan mackerel bakar, insadong street, itaewon street, jimat, ke korea kita, king sejong museum, kira bajet, long john, musim sejuk di korea, nami island, namsam park, nieta winter sonata, nilai matawang, padlock bridge, padlock seoul, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata 4 musim, airasia, bajet ke korea, body warmer heating pad, cable car, cashmere, cenderahati korea, dongdaemun market, everland outdoor theme park, gyeongbokgung palace, hanbok, harga padlock namsan tower, hotpad, ikan mackerel bakar, insadong street, itaewon street, jimat, ke korea kita, king sejong museum, kira bajet, long john, musim sejuk di korea, nami island, namsam park, nieta winter sonata, nilai matawang, padlock bridge, padlock seoul, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan melancong ke seoul, tiket penerbangan airasia ke korea, persediaan ke korea, musim sejuk ke korea, tips melancong ke seoul, korea, seoul, bajet ke seoul 4 musim, airasia, bajet ke korea, body warmer heating pad, cable car, cashmere, cenderahati korea, dongdaemun market, everland outdoor theme park, gyeongbokgung palace, hanbok, harga padlock namsan tower, hotpad, ikan mackerel bakar, insadong street, itaewon street, jimat, ke korea kita, king sejong museum, kira bajet, long john, musim sejuk di korea, nami island, namsam park, nieta winter sonata, nilai matawang, padlock bridge, padlock seoul, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan melancong ke seoul, tiket penerbangan airasia ke korea, persediaan ke korea, musim sejuk ke korea, tips melancong ke seoul, korea, seoul, bajet ke seoul 4 musim, airasia, bajet ke korea, body warmer heating pad, cable car, cashmere, cenderahati korea, dongdaemun market, everland outdoor theme park, gyeongbokgung palace, hanbok, harga padlock namsan tower, hotpad, ikan mackerel bakar, insadong street, itaewon street, jimat, ke korea kita, king sejong museum, kira bajet, long john, musim sejuk di korea, nami island, namsam park, nieta winter sonata, nilai matawang, padlock bridge, padlock seoul, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan ke korea, royal guard changing ceremony, seoul central masjid, seoul tower, winter coat, winter muffler, winter sonata, persediaan melancong ke seoul, tiket penerbangan airasia ke korea, persediaan ke korea, musim sejuk ke korea, tips melancong ke seoul, korea, seoul, bajet ke seoul

Maaf, mohon klik link ini untuk cerita dan tips yang dapat membantu ツ

Pengalaman Pahit Manis Serta Tips Dan Rawatan Tulang Kaki Retak

anakmamisayang, cold therapy, ct (computed tomography) scan, doa sakit, ingat Allah, jasa suami, kaki retak, kasut robotcop, orthopedhic, pengalaman pahit manis, redha, reflex sympathetic dystrophy syndrome, rheumathoid arthritis, sabar, saham akhirat, sudeck's atrophy, tips dan rawatan, tulang patah, ultrasonik, ultrasound

Sepanjang retaknya kaki ni, banyak pahit manis serta kesilapan yang telah berlaku. Dari bulan Februari 28 haribulan, 2014 sehingga hari ini 31 Julai 2014, ketika post ini dikeluarkan, masih juga belum baik sepenuhnya. Gambar di atas adalah xtray yang terbaru pada 2 minggu yang lepas. Itulah gambar terkini setelah hampir 6 bulan kaki kiri saya retak. 

Doktor menjelaskan nama masalah tulang saya adalah Sudeck’s Atrophy (Reflex Sympathetic Dystrophy Syndrome). Manakala tulang yang patah namanya adalah Jone’s Fracture. Di mana bhg. yang susah untuk baik & mudah retak semula. 

Maaf, cerita selanjutnya mohon klik link di bawah;

https://anakmamisayang2.wordpress.com

Universal Studios Singapore

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Jika ditanya, berapa negara di dunia ini yang ada Universal Studios? Jawabnya cuma ada 4 sahaja iaitu di Hollywood, Orlando, Japan & Singapura. Kebetulan negara jiran kita Singapura sangat dekat dengan Johor dan tidak perlu menginap di hotel, jadi terasa beruntung sikit kerana tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk ke sana.

universal studio singapore, USS, melancong, keluarga, the lost world

Maaf, cerita selanjutnya mohon klik link di bawah ツ

https://anakmamisayang2.wordpress.com

Pemilihan Botol Susu

Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Ini dari pengalaman mami yang pernah menggunakan beberapa jenis botol susu di bawah yang ada di pasaran untuk baby dari awal umurnya.

Jika hendak membeli botol susu, seeloknya tengok mana yang baby suka, jangan ikut suka mak dia jer, kalau tak jadi macam gambar di atas, sudah tahu baby suka Dr. Brown dan Tommee Tippee, dibelinya lagi macam-macam jenis botol, akhirnya jadi bekas untuk simpan susu badan.

Sekiranya menggunakan pemanas susu, elakkan memakai botol susu MAM yang boleh di buka pada bahagian bawah kerana boleh menyebabkan air panas masuk di bahagian celahan botol. Botol mami sudah rosak 1 (beli sepasang) walaupun baru guna 1 kali. Botol susu MAM ini juga boleh menyebabkan air susu mudah meleleh keluar di bahagian tepi bibir baby.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Botol susu NUK, lubang puting susu terletak di bahagian tepi bukan di bahagian tengah. Ada dua jenis, pertama puting transparent, susu lambat turun kalau dihisap manakala puting kedua warnanya kuning, terlalu lembut dan menyebabkan puting botol akan terkelup bila dihisap dengan kuat.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Mimijumi, puting botolnya tidak berapa best, kerana mudah terkelup ke dalam. Tetapi rupanya memang unik.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Dr. Brown, selesa digunakan tetapi susah sikit nak cuci pada bahagian dalam tiup kerana susu badan agak berminyak sikit, tetapi yang bagusnya botol ini boleh mengurangkan dari baby kembong perut.

Dr. Brown, Botol Susu, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Momma pula rupanya paling pelik tapi comel, masalahnya 1, susah nak pegang.

Feeding Bottle, Momma, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Lagi botol yang mami pernah guna Puku Petit, boleh tahan juga mahal harganya kalau yang jenis PES, putingnya sangat lembut tapi air susu akan keluar sedikit pada bahagian tepi bibir baby.

Puku Petit, Botol Susu, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Akhir sekali Tommee Tippee, sangat selesa sebabnya lebih kepada mother nature. Baby suka, mami pun suka .

Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Tetapi ada lagi 1, yang mami nak cuba iaitu botol susu Medela, ituhari ke kedai yang selalu mami pergi, tapi kehabisan stock, barangan dari kedai ini juga boleh dibeli melalui online, boleh klik di sini.

Medela

Tips:

Jenis kualiti botol susu baby,
pilih botol susu baby yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu baby di pasaran sekarang seperti yang diperbuat daripada polypropylene (PP), Polyyethersulfone (PES), Polyamides (PA) dan kaca.
Apa itu 
Apa itu Bisphenol A (BPA),
BPA merupakan bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu baby polikarbonat.

Ronda LEGOland

Post kali ini adalah sambungan dari sebelum ini iaitu LEGOland Malaysia, linknya boleh klik di sini. Bagi yang belum pernah pergi, untuk 1 hari memang tidak sempat untuk pergi ke semua kawasan, itu belum kira lagi Water Theme Park yang dijangka siap pada tahun 2013 dan Legoland Resort pada tahun 2014. Mami untuk bulan Disember 2012 ini sudah pergi sebanyak 3 kali tetapi masih tidak sempat lagi untuk membawa anak-anak bermain permainan yang ada di situ semuanya. Sebaiknya elak untuk pergi pada hujung minggu dan cuti umum terutamanya pada hari sabtu, pendek kata kena beratur panjang. Sangat rugi bagi mereka yang beli pas masuk untuk sehari, harga tiket RM140 manakala bagi kanak-kanak 3 tahun ke atas RM110.

Bagi yang ada duit lebih dan tinggal berdekatan dicadangkan untuk membeli tiket tahunan iaitu bagi dewasa harganya RM275 manakala bagi kanak-kanak 3 tahun ke atas RM210, tetapi akan datang harganya akan meningkat naik untuk dewasa RM325, kanak-kanak pula RM225. Memang mahal sangat. Satu lagi nasihat mami, bawalah payung atau baju hujan serta baju salinan terutamanya yang membawa kanak-kanak memandangkan keadaan cuaca di Malaysia yang panas dan selalu hujan. Mana yang hendak berjimat bawalah makanan dan minuman yang mencukupi kerana segalanya yang dijual di dalam LEGOland ini sangat mahal.

Ini sebahagian gambar yang diambil,

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket
LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket


Sebelum balik, abang (anak pertama) boleh lagi sempat main air, sukahatilah nak, nasib rumah tu dekat, nak main dalam LEGOland pun terhad sebab ramai sangat orang, yang penting ada bawa baju lain kalau dah basah kuyup macam tu.

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

Yang abahnya pula sibuk pilih minyak wangi, macam tu lah En. Suami kalau dah jumpa mana-mana tempat yang jual minyak wangi, mengalahkan perempuan (hurm sambil mengeleng-gelengkan kepala).

LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket
LEGOland, Taman Tema, Malaysia, Melancong, Jalan-jalan, Harga Tiket

Ahmad Arif Ikram

Assalammulaikum semua, kali ini mami nak kongsi gambar anak kedua mami, Ahmad Arif Ikram bin Shahril. Awalnya mahu letak nama Ahmad Arif  sahaja, tetapi memandangkan nama abangnya Muhammad Bukhari Ikram, jadi ditambahkan pula Ikram pada penghujung nama, mana tahu bila sekolah nanti ramai yang akan kenal mereka ini adik beradik, boleh gitu alasannya ツ.

Sijil kelahiran:

Sijil Kelahiran, Ahmad Arif Ikram

Tika ini umur Arif 3 bulan.

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Umur 23 hari, baru lepas kena cukur rambut dan mandi masa ini.

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Umur 7 hari.

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute

Ahmad Arif Ikram, Baby, Bayi, Comel, Cute