Jom Ke Tokyo Disneyland, Japan

Sebelum tu korang boleh klik sini, untuk maklumat lebih terperinci tentang Tokyo Disneyland.

Best sangat ke mami pergi sana?. Mestilah best ツ, lagi-lagi anak ada sama (en. suami tak join sama sebab kena bertugas dan mami pergi bersama dua kawan baik). Berada di dunia indah seperti Disneyland ini, bagaikan berada di dunia dongeng. Memandangkan mami menginap di Hotel Gracery, Ginza-Tokyo selama 5 hari dari 8 hari di Japan (mami telah mengepostkan kemudahan tentang hotel ini, di ruangan Persediaan Sebelum Berholiday Ke Japan), jadi untuk ke Tokyo Disneyland tidaklah begitu jauh, cuma: 

Berjalan kaki dalam 6 minit (500 meter) ke JR Train.

Kemudian menaiki JR Train ke Tokyo Disneyland dalam 11 minit. Sementara menunggu dalam train, mami sempat sekodeng-sekodeng pelbagai ragam manusia di situ ツ.

Japan Rail Pass, Japan

JR Train

> Selepas sampai di Stesen Hatchobori, kena berjalan kaki lagi untuk ke kawasan Tokyo Disneyland dalam 8 minit (650 meter). Dalam perjalanan mami melalui gerbang ini. Memang sangat cantik ツ.

Tokyo Disneyland

Tokyo Disneyland

Tokyo Disneyland

> Dan dari jauh, mami nampak keunikkan Tokyo Disneyland Hotel tersergam indah.

Tokyo Disneyland Hotel

Tokyo Disneyland Hotel

> Selepas tu, baru mami sampai di kaunter tiket. Untuk masuk ke perkarangan Disneyland, tempat pertama yang akan dilalui adalah World Bazaar atau lebih dikenali dengan nama Mainstreet U.S.A. Tema ketika ini ialah Halloween.  Konsep dari wilayah World Bazaar ini adalah pusat perbelanjaan dari dunia Disney. Pastikan ketika ini, korang membawa wang yang mencukupi, bagi mengelakkan rasa menyesal apabila tidak dapat memiliki barangan yang korang suka.

World Bazaar

World Bazaar

World Bazaar

World Bazaar

> Selepas itu bermulalah perjalanan menjelajah semua kawasan. Antara tempat yang menarik:

1) Disneyland’s Parade Route (Jubilation)

Kebetulan semasa sampai,  Disneyland’s Parade Route akan bermula dalam 30 minit lagi, jadi mami serta pengunjung yang lain bersila di sepanjang jalan utama di situ.

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

Disneyland's Parade

2) Adventureland 

Adventureland

Jungle Curise 

Jungle Curise

Jungle Curise

Jungle Curise

Jungle Curise

 Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

3) Westernland

 Big Thunder Mountain 

Big Thunder Mountain

 Mark Twain Riverboat 

Mark Twain Riverboat

Mark Twain Riverboat

4) New Orleans Square

Café Orleans

5Fantasyland 

Cenderella’s Fairy Tale Hall 

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Cenderella's Fairy Tale Hall

Castle Carrousel

Castle Carrousel

Castle Carrousel

– Dumbo The Flying Elephant

Dumbo The Flying Elephant

6) Toontown

Toontown

Toontown

Toontown

Toontown

Toontown

Toontown

7) Tomorrowland

 Star Jets

Star Jets

Star Jets

Star Jets

– Buzz Lightyear’s Astro Blasters

Buzz Lightyear's Astro Blasters

– Captain EO

Captain EO

8) Casper’s Family (Theme)

Casper's Family

Casper's Family

Casper's Family

Halloween

Halloween

Lagi yang menarik:

> Bergambar bersama karakter-karakter kartun Disney.

The Big Bad Wolf

Karakter Disney, The Big Bad Wolf, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Princess Belle (Beauty and the Beast)

Karakter Disney, Princess Belle, Beauty and the Beast, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Sleeping Beauty

Karakter Disney, Sleeping Beauty, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Pinocchio

Pinocchio

Gepetto (Pinocchio’s Father)

Karakter Disney, Gepetto, Pinocchio's Father, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Gepetto, Pinocchio's Father, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Cinderella’s Fairytale

Karakter Disney, Cinderella's Fairytale, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Professor Ludwing Von Drake (Donald Duck’s Uncle)

Karakter Disney, Donald Duck's Uncle, Professor Ludwing Von Drake, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Grandma Duck 

Karakter Disney, Grandma Duck , Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Grandma Duck, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Pluto

Karakter Disney, Pluto, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Pluto, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

– Jiminy Cricket

Karakter Disney, Jiminy Cricket, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Clarabelle Cow

Karakter Disney, Clarabelle Cow, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

– Horace Horsecollar

Karakter Disney, Horace Horsecollar, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Horace Horsecollar, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Mr. Incredible

Karakter Disney, Mr. Incredible, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Mr. Incredible, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Mrs. Incredible

Karakter Disney, Mrs. Incredible, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Karakter Disney, Mrs. Incredible, Tokyo Disneyland, Disney Cartoon Characters

Green Army Men

> Berlatarbelakang lambang kebesaran bagi Tokyo Disneyland iaitu Cinderella Castle.

Tokyo Disneyland, Cinderella's Castle

Cinderella's Castle, Tokyo Disneyland

Cinderella's Castle

Mailboxes

Mailboxes, Tokyo Disneyland

Tokyo Disneyland, Mailboxes

> Gaya Pakaian & Ragam

Tokyo Disneyland, Ragam Pakaian

Tokyo Disneyland, Ragam Pakaian

Akhir sekali, ini adalah sebahagian gambar anak mami kepenatan selepas puas menjelajah semua kawasan. Harap maklumat terperinci tentang Tokyo Disneyland di atas dapat membantu korang menggambarkan suasana di situ ツ.

Tokyo Disneyland

Tokyo Disneyland

Tokyo Disneyland

27 responses to “Jom Ke Tokyo Disneyland, Japan

  1. Pingback: Tempat Wajib Pergi, Bila Di Tokyo, Japan | Sila Masuk

  2. Pingback: Persediaan Sebelum Berholiday Ke Japan | Sila Masuk

    • kalau dewasa 18 tahun ke atas ¥6,200 (RM232.82). 12-17 tahun ¥5,300 (RM199.02). kanak-kanak 4-11 tahun ¥4,100 (153.96). pergi utk masa sekarang mmg best. matawang tgh jatuh. sekarang rate 1jyp = 0.037. masa mami pergi matawang japan tinggi 1jyp = 0.042.

  3. Salam Mami. Mami saya akan ke Tokyo masa Xmas tahun ni.. agak2 nya ada snow ke.. 1 lg kalau na beli souvenir kat Disneyland seperti keychain atau pun magnet utk di peti ais murah ka. ada tak jual kat luar dari Disneyland. Disneyland and disney sea mana lg best.

    • Salam, disember mmg musim sejuk, jgn lupa bawak baju tebal2 sikit😀, souvenir dekat Disneyland mmg mahal giler, biasa kalau 1 keychain atau magnet dalam 1,900.00 JPY= 69.40 MYR, baju paling rendah harga dalam 2,900.00 JPY= 105.90 MYR. Disneyland lagi best, disney sea pun best juga lagi2 bila malam.

  4. salam mami,nk tanye, ada kenalan di jepun yg kirim ikan keli sambal dari malaysia. nk tanye boleh bwk masuk cabin ke ikan keli smbal tu?

  5. salam mami nak tanya, saya akan berlepas ke jepun 18 jan ni, tapi masih blum lagi buat visa. mami cakap kene siapkan visa at least 2 mggu sebelum bertolak..kenapa at least 2 mggu mami? lagi satu nak tanya,ada sorang kawan saya akan teman saya ke jepun.dia lecturer, selain surat pengesahan company,iltinery, gurantee letter, surat beranak,apa lagi yg dia perlu ada ye mami?

  6. salam mami,

    in sha allah, saya akan ke jepun pada hujung bulan mei nnt. saya ada conference di narita tobu airport hotel. jadi, saya dah book hotel tersebut tuk 5 malam di hotel tersebut. conference cuma 2 hari. selebihnya 3 hari plan nak berjalan. pada pendapat mami, kalau saya nak ke disneyland, better naik train @ coach? saya ada cari ground pakej drpd m’sia. dia bg option samada nak naik train @ coach. saya mcm teringin nak naik train, nak merasa train laju diorang. saya ada 2 org anak, sorang 6 thn, sorang 3 thn, bersama suami. So, pada pendapat mami, ok ke kalau kitoarng nak g disneyland tu naik train drpd narita? tq mami.

    shida

    • kalau tak bawak, susah juga sebab ade anak, penat nanti nak dukung, sampai sana kena byk jalan kaki. cuma nanti kalau bawak stroller, masa dekat stesen tu akan terjumpa laluan bertangga, penat juga asik nak angkat stroller tu, jadi kalau boleh bawak stroller yg ringan shj.🙂

  7. salam mami.. sy akan ke tokyo mid of 2014.. tgh survey2 hotel area tokyo.. jumpe 1 hotel ni dekat Kyobashi.. address mcm kt bawah:
    2-11-1 Kyobashi, Chuo-ku, Ginza / Shinbashi / Tsukiji, Tokyo, Japan 104-0031

    1) Mami rase jauh x hotel ni dari haneda airport.. better naik bas ke train eh? sy smpai haneda airport dlm 10.30pm (waktu jepun). plan nk g disneyland esoknye..
    2) Mami leh advise tmpat2 menarik sekitar tokyo?
    3) Klu sy beli tike 1 day pass bole gune kt semua jenis train utk sehari tu ke?
    4) dari tokyo ke osaka bape jam eh? bole advise train ape? klu sempat nk ke universal studios..

  8. Assalam…sis sy nk tanya…di tokyo disneyland ada cafe halal tak for lunch ke or utk dinner nti disa? Or kita kena bwak bekaln sndiri. TQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s