Pemilihan Botol Susu

Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Ini dari pengalaman mami yang pernah menggunakan beberapa jenis botol susu di bawah yang ada di pasaran untuk baby dari awal umurnya.

Jika hendak membeli botol susu, seeloknya tengok mana yang baby suka, jangan ikut suka mak dia jer, kalau tak jadi macam gambar di atas, sudah tahu baby suka Dr. Brown dan Tommee Tippee, dibelinya lagi macam-macam jenis botol, akhirnya jadi bekas untuk simpan susu badan.

Sekiranya menggunakan pemanas susu, elakkan memakai botol susu MAM yang boleh di buka pada bahagian bawah kerana boleh menyebabkan air panas masuk di bahagian celahan botol. Botol mami sudah rosak 1 (beli sepasang) walaupun baru guna 1 kali. Botol susu MAM ini juga boleh menyebabkan air susu mudah meleleh keluar di bahagian tepi bibir baby.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Botol susu NUK, lubang puting susu terletak di bahagian tepi bukan di bahagian tengah. Ada dua jenis, pertama puting transparent, susu lambat turun kalau dihisap manakala puting kedua warnanya kuning, terlalu lembut dan menyebabkan puting botol akan terkelup bila dihisap dengan kuat.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Mimijumi, puting botolnya tidak berapa best, kerana mudah terkelup ke dalam. Tetapi rupanya memang unik.

Mimijumi, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Dr. Brown, selesa digunakan tetapi susah sikit nak cuci pada bahagian dalam tiup kerana susu badan agak berminyak sikit, tetapi yang bagusnya botol ini boleh mengurangkan dari baby kembong perut.

Dr. Brown, Botol Susu, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Momma pula rupanya paling pelik tapi comel, masalahnya 1, susah nak pegang.

Feeding Bottle, Momma, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Lagi botol yang mami pernah guna Puku Petit, boleh tahan juga mahal harganya kalau yang jenis PES, putingnya sangat lembut tapi air susu akan keluar sedikit pada bahagian tepi bibir baby.

Puku Petit, Botol Susu, Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Akhir sekali Tommee Tippee, sangat selesa sebabnya lebih kepada mother nature. Baby suka, mami pun suka .

Hasil Perahan Susu, NUK, MAM, Mimijumi, Tommee Tippee, Mendela, Pilihan Botol Susu

Tetapi ada lagi 1, yang mami nak cuba iaitu botol susu Medela, ituhari ke kedai yang selalu mami pergi, tapi kehabisan stock, barangan dari kedai ini juga boleh dibeli melalui online, boleh klik di sini.

Medela

Tips:

Jenis kualiti botol susu baby,
pilih botol susu baby yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu baby di pasaran sekarang seperti yang diperbuat daripada polypropylene (PP), Polyyethersulfone (PES), Polyamides (PA) dan kaca.
Apa itu 
Apa itu Bisphenol A (BPA),
BPA merupakan bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu baby polikarbonat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s